Valamon luostari helmikuun iltana. Kuva: Tiina Tuovinen

Valamon luostari restonomiopiskelijan oppimisympäristönä

01.06.2020

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun restonomiopiskelijat ovat jo opiskeluaikanaan vahvasti työelämässä mitä moninaisimmissa matkailu- ja ravitsemisalan työpaikoissa. Yksi työpaikoista on Valamon luostari, jossa työskentelee restonomiopiskelija Mikael Shemeikka. Hän sai luostarista erinomaisen kehittämistehtävän aiheen, uuden menun suunnittelun, ruoka- ja ravintolapalvelujen opintoihinsa.

Valamon monipuoliseen menu-tarjontaan haluttiin lisänä perinteisiä suomalaisia raaka-aineita sisältävä menu, ”Finlandia-menu”. Pääsin yhdessä opiskelijan ja luostarin henkilöstön kanssa testaamaan uutta tuotetta ja antamaan siitä palautetta menun lanseeraustilaisuudessa.

Tilaisuudella haluttiin varmistaa se, että sekä luostarin johto että valmistava ja tarjoilua suorittava henkilöstö ovat tietoisia siitä, millainen menu on kyseessä ja myös siitä, miten uutuustuotetta on hyvä markkinoida asiakkaille.

Yksilöllistä palvelua tarvitaan

Finlandia-menun suunnittelun pohjaksi opiskelija perehtyi suomalaiseen ruokaan ja ruokaperinteisiin. Taustatiedon pohjalta valittiin raaka-aineet ja ruokalajit, joita menuissa käytettiin. Menuvaihtoehtoja oli kolme eri ruokailijoiden tarpeisiin; liha-, kala- ja kasvisvaihtoehto. Tänä päivänä eri ruokavaliot ovat hyvin yleisiä ja ravintoloiden tulee pystyä palvelemaan yksilöllisesti eri ruokavalioita noudattavia asiakkaita.

Ruokaperinnetietous oli pohjana myös menuiden esittelytarinoissa, joissa esimerkiksi kerrottiin tyypillisistä alueittain esiintyvistä raaka-aineista ja niiden perinteisestä käsittelystä ruoaksi. Tarinallistaminen on erinomainen tapa kohottaa asiakkaan ruokakokemusta ja tuottaa siten mieleenpainuvia ruokaelämyksiä. Valamon lanseeraustilaisuudessa kuulimme opiskelijan kertomana jokaisen ruokalajin taustalla olevan tarinan.

Myös juomien soveltuvuus arvioitiin

Keisarin kabinetti on juhlava ympäristö. Kuva: Mikael Shemeikka

Menun lanseeraustilaisuus oli juhlavissa ja historiallisissa puitteissa Valamon ravintola Trapesan Keisarin kabinetissa. Siellä yhdessä ”arviointiraadin” kanssa nautimme ruoasta ja annoimme palautetta ruoan mausta, ulkonäöstä, annoskoon sopivuudesta jne.

Pääsimme myös testaamaan erilaisten juomien yhteensopivuutta eri ruokalajien kanssa. Valamon luostari on tunnettu mm. viineistään. Luostarin verkkosivuilla todetaan: “Suomalaiset luostariviinit on valmistettu suurella antaumuksella Uudessa Valamossa Heinävedellä. Valamon jälkiruoka-, kuohu-, puna- ja valkoviinit sekä liköörit ovat kaikki kypsyneet ja saaneet luonteensa luostarin rauhassa ja hiljaisuudessa.”

Juomien asiantuntevan ja mielenkiintoisen esittelyn saimme kuulla Valamon Viinitila ja Tislaamo Oy:n tuotantopäällikkö Timo Kettuselta. Ruokien ja juomien maistelun ja arvioinnin jälkeen voin erinomaisesti allekirjoittaa maininnan, että hyvä juoma täydentää ruokanautinnon. On tärkeä osata suositella asiakkaalle ruoan kanssa yhteensopivaa juomaa. Arvioinnissa tulivat toki esiin erilaiset pienet mielipide-erot eri arvioijien välillä, mutta siitä huolimatta varmasti saatiin hyviä vinkkejä menun juomasuositusten laadintaan.

Valamon käynnistä jäi erinomaisen mukava muisto onnistuneesta oppimistapahtumasta. Aidossa ympäristössä päästiin testaamaan uutuustuotetta. Tältä pohjalta on opiskelijan hyvä viimeistellä uutuustuote Valamon upeisiin puitteisiin. Opiskelijan arvioinnissa totesinkin erinomaisen onnistumisen lanseeraustilaisuuden järjestämisessä, tilaisuus oli juuri sellainen kuin se parhaimmillaan voi olla.

Kirjoittanut Tiina Tuovinen

Kirjoittaja työskentelee lehtorina Matkailu- ja palveluliiketoiminnan koulutuksessa Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa.