Kalastaja matkailuyrityksen asiakkaana, miten palvella paremmin?
18.11.2024Tiesitkö, että Suomessa kalastaa noin 1,8 miljoonaa ihmistä vuosittain? Miten vesistöjen äärellä sijaitsevat majoitus- ja ravitsemisalan yritykset voisivat kehittää palveluvalikoimaansa, jotta ne pystyisivät palvelemaan niin kotimaisia kuin kansainvälisiä kalastavia matkailijoita?
Suomessa on mainiot puitteet kalastusmatkailulle. Kalastavat matkailijat muodostavat merkittävän asiakaskohderyhmän matkailuun matkailusesongin lisäksi myös rospuuttokaudella. Kalastavat matkailijat voivat olla omatoimikalastajia, kalastusoppaiden asiakkaita (kuluttajat ja yritysasiakkaat), kansainvälisiä kalastusmatkailijoita ja lomamatkailijoita (perheelliset, porukat), jotka haluavat lomallaan kalastaa.
Kalastusmatkailun kehittämisohjelma
Kalastusmatkailussa on potentiaalia kotimaisten ja kansainvälisten matkailijamäärien kasvulle ja matkailuyrityksille. Suomeen suuntautuvan ja suomalaisten kotimaassaan harjoittaman kalastusmatkailun edistäminen on yksi kehittämisohjelman tavoitteista. Lisäksi tavoitellaan kalastuspalveluita Suomessa tuottavien yritysten toimintaedellytysten parantamista sekä kilpailukyvyn ja liikevaihdon kasvattamista.
Suomen kalastusmatkailupalveluiden tunnettavuuden ja kalastusmatkailijoiden määrän lisääminen sekä kalakantojen ja kalastusmahdollisuuksien hyödyntäminen matkailussa aikaisempaa enemmän on mainittu myös kehittämisohjelman tavoitteissa. Yritykset, jotka pystyvät palvelemaan kalastusmatkailijoita, parantavat omia toimintaedellytyksiään varsinkin ei-sesonkiaikana. Parhaimmillaan kalastusmatkailu edistää aluetaloutta etäisillä ja vähäasutuilla alueilla, joilla on muuten vähän vetovoimatekijöitä.
Koulutuksilla osaamista matkailualan yrityksille
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa pilotoidaan matkailuyrittäjien koulutuksia yhdessä Kalastajan Kanavan kanssa Kalastaja matkailuyrityksen asiakkaana -hankkeessa. Koulutuksen ja kehittämistehtävien avulla yritykset voivat kehittää palvelujaan ja toimintaansa paremmin kalastusmatkailijoita palveleviksi ja asiakasmäärien lisäämiseksi ympäri vuoden. Yrityksiä opastetaan palvelujen tuotteistamisessa sekä markkinoinnin ja viestinnän suunnittelussa. Hankkeella tavoitellaan kalastusmatkailun arvostuksen nousua.
Ensimmäisen koulutuksen osallistujien ennakkokyselyyn vastasi yli 80 henkilöä ympäri Suomen. Vastaajista 65 % edusti matkailupalveluyrityksiä. Loput vastaajat edustivat muun muassa ravintolapalveluita, kalastusoppaita ja kuntaa. Kolmasosa vastaajista harrastaa myös kalastusta.
Kaikki vastanneet ilmoittivat, että he ovat halukkaita kehittämään kalastusmatkailijoille suunnattuja palveluja. Suurimmalla osalla vastanneista (87 %) on jo nyt tarjota palveluita kalastajamatkailijoille. Tarjolla olevia palveluita ovat esimerkiksi majoitus, ateriat, eväät, elintarvikemyynti, kalastusluvat, veneen laskupaikka, parkkipaikkoja auto-venetraileriyhdistelmälle, kalastusvälineiden vuokraus, kalojen käsittelytiloja, kalojen säilytysmahdollisuus ja kalastusoppaan palvelut.
Matkailuyritysten palvelujen kehittämisessä asiakasymmärrys on keskeinen lähtökohta. Kalastajamatkailijalle soveltuva majoitus ja matkavuorokauden pituus ja hinnoittelu nousivat ensimmäisessä koulutuksessa keskusteluun, samoin kalastusvaatteiden säilytys ja kuivatus, kalojen käsittelypaikat ja mahdollisuus kalaruuan nauttimiseen kalastusretken päätteeksi. Näitä asioita toivat puheenvuoroissaan esille Kalastajan kanavan Jyri Kuusisalo ja kalastusopas Killan puheenjohtaja Markku Tiusanen.
Kalastusmatkailun vastuullisuus ja palvelupakettien hinnoittelu nousivat myös keskusteluun ja näitä asioita käsitellään seuraavissa webinaareissa. Webinaarien materiaali ja tallenteet ovat saatavilla hankkeen nettisivuilla.
Kalastaja matkailuyrityksen asiakkaana -hankkeen toteuttajat ovat Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu ja Kalastajan Kanava. Hanketta toteutetaan 14.6–4.12.2024. Rahoitus on maa- ja metsätalousministeriöltä. Hankkeen päätöswebinaarissa 27.11.2024 kootaan yhteen hankkeen vaikuttavuutta ja tuloksia. Lisätietoa hankkeen verkkosivuilta.
Lähteet
Luonnonvarakeskus. 2023. Vapaa-ajan kalastus. Saatavilla: https://www.luke.fi/fi/tilastot/vapaaajankalastus/vapaaajankalastus-2022
Maa- ja metsätalousministeriö. 2024. Kalastusmatkailun kehittämisohjelma 2024–2025. Saatavilla: https://mmm.fi/documents/1410837/1801447/MMM_kalastusmatkailun_kehitt%C3%A4misohjelma_FI.pdf/3c248729-9d38-414a-2d02-714eeaabc8db/MMM_kalastusmatkailun_kehitt%C3%A4misohjelma_FI.pdf?t=1716272836851