Sovittu tauko työajan lopulle taklaamaan työhön liittyvät ajatukset tuntuu hyvältä.

Mitä teidän työpaikalla pelataan?

08.10.2019

Iltapäivä alkaa lähestyä ja sinulla on fiilis, että olet tehnyt kaikkesi määräaikojen ja sähköpostitulvien kanssa. Mitä jos pitäisit tauon ja kokeilisit vaikka pelaamista?

Ihmisillä saattaa nousta mitä erilaisimpia ajatuksia liittyen töissä pelaamiseen. Jotkut kieltävät sen ja jotkut hyväksyvät. Vuonna 2013 poliitikko Mikael Jungner pääsi YLEn otsikoihin, kun hän ehdotti mobiilipelien pelaamista EU-istunnoissa. Pari vuotta myöhemmin Turun yliopistossa tehtiin tutkimus pelaamisen merkityksestä työhyvinvoinnin edistämisessä. Meille – tekstin kirjoittajille pelaaminen on tullut osaksi arkea siten, että olemme välillä työpäivän päättyessä käyneet vaihtamassa kuulumiset pelaamisen yhteydessä.

Onneksemme Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun opiskelijakunta Kaakko on ajan hengessä mukana ja on toimittanut Kouvolan kampuksen yhteisiin tiloihin kaikkien käytettävissä olevan PlayStationin. Kun pelivalikoimaan näkyi kuuluvan meille molemmille tuttu NHL-jääkiekkopeli, ei mennyt hetkeäkään, kun tiesimme, että tästä tulee hauskaa.

Koska me molemmat teemme asiantuntijatyötä toimistossa ja ajaudumme helposti kantamaan työhön liittyviä ajatuksia myös työpaikan ulkopuolelle, sovimme yhteiseksi peliajaksi kello neljä iltapäivällä. Meillä ei ole tehdasmaisia taukorutiineja, joten yksi sovittu tauko työajan lopulle taklaamaan työhön liittyvät ajatukset vaikutti hyvälle.

Pelaaminen kannattaa aina

Olemme pelanneet epäsäännöllisesti jo viime keväästä saakka kerran tai kaksi viikossa ja hyvillä mielin voimme kertoa, että pelaaminen on kannattanut! Kun tietää, että iltapäivällä on tiedossa sosiaalista herkkua mukavan tekemisen parissa, voi siitä ammentaa vauhtia koko päivän tekemiseen.

Pelin tiimellyksessä ehtii vaihtamaan ajatuksia työhön liittyvistä hyvistä käytännöistä, hyödyllisistä työkontakteista, treenivinkeistä kuntosalille tai jakamaan viimeisimmät töhöilyt arjesta.

Pelatessa voi lyhyessä ajassa turvallisesti kokea sekä voittamisen että häviämisen tunteita. Pelaamisen jälkeen olo on innostunut (tai raivoisa, riippuu kumpi voittaa), stressi on syrjäytetty, hyvän olon tunne on vallannut mielen ja energia valtaa kaiken tulevan tekemisen ainakin seuraavan tunnin tai parin verran.

Jukka Vahlo, Johanna Ollila ja Ari Koponen, jotka tekivät tutkimuksen pelaamisen merkityksestä Turun yliopistossa, selvittivät että 20 prosenttia suomalaisista pelaa vähintään toisinaan digitaalisia pelejä työajalla. Tutkimukseen vastanneiden mukaan töissä pelaaminen alkaa, kun työt tuntuvat raskailta ja on tauon paikka. Pelaajien määrä ei ole vielä hirveän iso, mutta uskomme määrän kasvavan samalla kun työn luonne muuttuu ja aivoja rentouttavia taukoja vaaditaan enemmän.

Tässä vielä vinkit pelaamisen aloittamiseksi:

1. Kimpassa pelaaminen on hauskempaa, viettele siis ahkerat kollegasi pitämään pelitaukoja.

2.  Sovi pelaamiselle aika ja jos työpaikalla pelaamisesta tulee liian suosittua, käyttäkää helppoa varauskalenteria.

3. Älä ole huono häviäjä! Älä heittele ohjaimia, töni pelikaveria tai puhu rumia. Painiottelun sijaan ehdota revanssia pelimaailmassa.

4. Työpaikalla pelaamista aloiteltaessa älä häiritse, vaan kannusta epäroivää pomoa. Alussa voi myös olla hyvä antaa hänen voittaa ja antaa dopamiinin koukuttaa hänet pelaamiseen. Pidemmällä aikavälillä ehdit kyllä näyttää todelliset todelliset pelikykysi.

Kirjoittaneet Petri Kähärä ja Antti Leppilampi

Kähärä toimii TKI-asiantuntijana Logistiikan ja merenkulun alalla ja Leppilampi projektipäällikkönä Luovilla aloilla Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa.