Omat Pelle Pelottomamme ovat tärkeitä käsitykselle itsestämme ja omanarvontunnolle – ja sille suuntaudummeko menneisyyteen vai tulevaisuuteen. Piirros: Ronja Pölkki

Kymenlaakson Pelle Pelottomat, tulevaisuuden Tigerstedtit

29.03.2020

Keksijät ovat tärkeitä teknologian kehitykselle ja edistykselle laajemmin. Keksintöjen määrä on kuitenkin huolestuttavassa laskussa Suomessa.

Ulkomaisia tunnettuja keksijöitä ovat muun muassa Nobel, Tesla, Edison, Röntgen ja Gillette. Suomalaisiin keksijöihin lukeutuvat A.I. Virtanen ja astiankuivauskaapin keksijä Maiju Gerbhard sekä suurelle yleisölle tuntemattomampi hissien tutkija Marja-Liisa Siikonen. Kaikkien tuntemia innostavia keksijöitä ovat myös fiktiiviset hahmot Härski Hartikainen ja Pelle Peloton.

Keksintöjen määrä on kovassa laskussa Suomessa. Kymenlaaksossakaan ei puhuta liikaa keksijöistä ja keksimisestä. Keksijöitä on myös meidän kylillä ja kaupungeissa, mutta ne jäävät usein vaille huomiota tai ulkopuolisten tai historian kirjoittajien täytyy muistuttaa meitä heidän saavutuksistaan.

Kova tekijä Elimäeltä

Ystäväni toimitti minulle 2016 julkaistun kirjan: The European Edisons: Volta, Tesla, and Tigerstedt. Intialainen kirjoittaja A.K. Sethi nostaa esiin eurooppalaisia keksijöitä, kovassa kolmikossa myös Eric Tigerstedt Elimäeltä.

Tigerstedt teki uraauurtavia keksintöjä etenkin elektroniikan alalla; äänen liittäminen elokuvafilmille, elektroni-/tyhjiöputken kehittäminen ja sotilaskäytössä tärkeä radioviestien salausjärjestelmä. Keksimisen vimma, vanhempien toiveet ja yhteiskunnalliset melskeet veivät Tigerstedtiä Euroopan maasta toiseen 1900-vaihteessa, kunnes sairaus vei hänet Yhdysvalloissa alle 40-vuotiaana.

Keksijän tunnettuus jää usein vaatimattomaksi, jos hänen nimensä liittyy vain tekniseen erinomaisuuteen eikä kaupalliseen menestykseen. Thomas Edisonin tapaus on hyvä esimerkki siitä miten useimmille hänen keksintöihinsä liittyville keksijöille, kuten Tigerstedtille, jää vain huomion murusia.

Onneksi alan aktiivit innostuvat ajoittain levittämään keksimisen ilosanomaa myös suurelle yleisölle. Kouvolassa Tigerstedtin merkitystä ja tunnettuutta edistää muun muassa Putkiradiomuseosäätiö. Samalla se tekee maakunnan kehitykselle arvokasta keksintö- ja innovaatiokulttuurin edistämistyötä.

Alueen innovaatiot esiin

On jossain määrin surullista, ja peiliin katsomisen paikka, että ulkomaisen kirjoittajan täytyy löytää maakuntamme keksijät ennen kuin löydämme ne itse. Keksiminen on niin tärkeää yhteiskunnan kehitykselle, että keksijät, keksinnöt ja innovaatiot tulee nostaa paremmin esiin alueellamme.

Omat Pelle Pelottomamme ovat myös tärkeitä käsitykselle itsestämme ja omanarvontunnolle – ja sille suuntaudummeko menneisyyteen vai tulevaisuuteen. Eikä keksijöitä saa jättää yksin vaan meidän tulee kehittää keksintöjen kaupallistamista. Keksijän luovuus tulee kytkeä luovaan design- ja markkinointiosaamiseen. Näin alueemme kukoistaa ja tulevaisuuden Tigerstedtit saavat ansaitsemansa huomion meidän itsemme ja maailman silmissä.

Kirjoittanut Ari Lindeman

Kirjoittaja työskentelee tutkimuspäällikkönä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun luovien alojen tutkimusyksikössä.