Venäläisten kanssa toimiminen yleensä onnistuu, mutta tarvitaan myös kokemusta niin rahoitusohjelmasta kuin myös kulttuurista ja venäläisestä tavasta toimia. Kuva: Freeimages

Pelkäätkö turhaan karhua?

01.06.2020

Hankeyhteistyö venäläisten kanssa saa monet miettimään, miten se onnistuu. Yhteistyö on varmaan vaikeaa, kun ei ole yhteistä kieltä? Puhut varmaan siis venäjää ja tunnet venäläisen kulttuurin?

Etenkin Kaakkois-Suomessa Venäjän rooli on aina ollut merkittävä monestakin eri näkökulmasta katsottuna. Läntisessä Suomessa Venäjä on tuo kaukainen itäinen maa ja Kaakkois-Suomi lähellä susirajaa.

Osittain näin varmasti on, mutta etenkin tutkimus-, kehitys- ja innovointipuolelle Kaakkois-Suomi korjaa kyllä hankemaailman hedelmät, joita on tarjolla EU:n ENI-CBC -rahoitusohjelmassa. Raha ei tule sormia napsauttamalla, ja esimerkiksi itse rahoitusinstrumentti alkoi monta vuotta myöhässä alkuperäisestä suunnitelmasta. Helmikuun 2020 lopussa sulkeutui viimeinen rahoituskierros.

Tapaaminen auttaa aina

Miten hankeidea sitten konkreettisesti syntyy? Tässä tapauksessa osa partnereista oli tuttuja entuudestaan, ja olimme lähettäneet muutaman eri teemasta olevan hanke-idean, mutta valitettavasti emme olleet saaneet rahoitusta.

Pitkin loppusyksyä ja alkutalvea vaihdoimme sähköposteja ja saimme sovittua yhteisen pikapalaverin Pietariin ITMOn yliopistoon tammikuun puolessa välissä. Suoraan sanottuna odotukset palaverista eivät olleet kovin korkealla, koska ideat ja tavoitteet erosivat melko lailla. Kuitenkin noina neljänä tuntina, jotka ehdimme olla Pietarissa, saimme yhteisen sävelen.

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu lupautui olla pääpartnerina eli koordinaattorina hankkeessa. Tässä vaiheessa hakemuksen jättöön oli aikaa kuusi viikkoa. Koska koko alkuperäinen idea hieman muuttui, oli saatava suomalaisia hankepartnereita mukaan, jotta hanke ylipäätänsä voidaan toteuttaa. Rahoittajalta oli erikseen tullut ohjeistusta hankebudjetin suuruudesta ja hankkeen kokonaiskestosta.

Langat tiukasti käsissä

Miten loppujen lopuksi kävi? Hanke saatiin lähetettyä ajallaan, mutta muutoksia tuli vielä edellisenä iltana. Venäläisten kanssa toimiminen yleensä onnistuu, mutta tarvitaan myös kokemusta niin rahoitusohjelmasta kuin myös kulttuurista ja venäläisestä tavasta toimia.

Koordinaattorilla (kummalla puolella rajaa tahansa) tulee hakuvaiheessa olla langat melko tiukasti käsissä, jotta lyhyessä ajassa saadaan kaikki toimenpiteet tehtyä. Tässäkin tapauksessa venäläisten materiaalit tulivat edellisen viikon lopulla, ja viikonlopun jälkeen oli kaksi päivää aikaa valmistella ja kirjoittaa hanke järjestelmään. Nyt jännätään, saako hanke rahoitusta vai ei.

Kirjoittaneet Olli-Pekka Brunila ja Vappu Kunnaala-Hyrkki

Kirjoittajat ovat olleet valmistelemassa seitsemää eri Venäjä-hanketta.