Vehkalahden koulun oppilaat esittelevät raksasprintin suunnitelmaansa uudeksi asuinalueeksi Haminan sataman tuntumaan. Yleisössä muun muassa Haminan kaupungin arkkitehti ja geodeetti. Kuva: Paavo Kriktilä.

Infotulvan sekaan Xamkia livenä

29.05.2023

Ikäluokat pienenevät ja kilpailu opiskelijoista kiristyy. Xamkin lennokasta markkinointia yhä nuoremmille on testattu.

Xamkin teknisten ja teknologia-alojen markkinointi peruskoululaisille on itse asiassa varsin helppoa, kun sen voi aloittaa isolla dialla: Suomen paras ammattikorkeakoulu. Tämän jälkeen voi esitellä vähän Kotkan kampuksen tutkimus- ja kehitystoiminnan tuotoksia.

Xamk Junioriliigan työn painopisteenä on innostaa tyttöjä hakeutumaan perinteisten naisvaltaisten alojen ulkopuolelle, mikä ei ole vaikea markkinoitava sekään. Lyödään esiin tekniikan ja teknologia-alojen laajat työtehtävien kirjot, työn muut edut ja palkat, ja pistetään joku hyvä tyyppi sanomaan samat videolle.

Se on siinä. Palaute Junioriliigan kokeiluista on ollut hyvin positiivista eikä ilmeisesti pelkästään siksi, että koulujen mielestä on kiva saada vieraita koronan jälkeen…

Tiktok – kas siinä haaste

Nuorten vastaanottaman infon määrä on valtava, ja siksi verkon kautta markkinointi vaatisi joko jäätäviä määriä postauksia ja/tai superlaadukasta viestintää (johon harvalla hankkeella on aikaa/kykyä). Junioriliigakin kokeili Tiktok-vaikuttamista.

Aluksi opiskelijavoimin toteutetut videot saivat hyvin näkyvyyttä, mutta panos-tuotos jäi vaisuksi. Voisihan sitä toki myydä sielunsa ja alkaa tuottamaan hassun hauskoja höpsöttelypätkiä, mutta sekin on taitolaji, ja varsinainen asia saattaa jäädä varjoon.

Toisaalta, jos kyberturvallisuuden TKI-toimijat vierastavat Tiktokin käyttöä markkinointikanavana, siihen on syynsä.

Kouluille on laskeuduttava

Tarjosimme peruskouluille Xamkin esittelyä livenä. Valtaosa Kymenlaakson kouluista tarttui tarjoukseen kuin eläkeläinen ilmaiseen ämpäriin. Pidettyjä tunteja on kertynyt yli 80kpl.

Oppitunteja on pidetty erityisesti yseille, mutta myös kaseille ja seiskoille. Joukkoon mahtuu muutama kuudesluokkakin sekä alakoulun atk-ryhmiä. Välillä mukana on ollut teknologia-alan opiskelijoita promoottorikurssilta.

Xamk Junioriliiga -oppitunnin kaava oli yksinkertainen: yleisesittely, tekniikan ja teknologia-alojen esittelyä, hankkeen tuottama video, Women in tech-mainos ja lopuksi Kahoot-visa siitä, kuka kuunteli parhaiten. Teimme myös 12 erinomaista yhteisspektaakkelia Googlen kanssa.

Tapahtumaa, sprinttiä, kampusvierailuja…

Työläät, mutta palkitsevat leiri-/sprinttipäivät ovat olleet hankkeen kruunu. Yksi luokka, yksi aihe, yrityksiä (muun muassa Huld ja YIT) ja oman alansa tutoreita Xamkilta. Siinä kaava esimerkiksi rakennus- ja kyberturvallisuusalan sprinteille, jossa tehtiin tiimityönä projekti ajankohtaiseen aiheeseen liittyen.

Koulussa, ruohonjuuritasolla tulevat parhaat kohtaamiset.

Kun nuoret laitetaan keskittymään yhteen asiaan yhden päivän ajan, syntyy hämmentävän hyvää tulosta. Samanlaisen kiistämättömän huomion saa, kun kutsuu koululaisia Xamkin kampukselle vaikkapa pelitestaajiksi peliohjelmoinnin opiskelijoiden uusille peleille ja TKI-hankkeiden showroomiin. Näitäkin vierailuja on kertynyt parikymmentä ja lisää tulisi, jos ehtisi.

Junioriliigan MOK-päivissä olemme rantautuneet kouluille yhdessä opiskelijoiden ja yritysten (kuten Nitro games ja Stora Enso) kanssa pitämään monialaista oppimiskokonaisuutta teknologia-aloista. Ja sen jälkeen on sähköposti laulanut, kun muutkin koulut haluavat samanlaisen setin.

Näissä tapahtumissa tukeudumme Xamkin opiskelijoihin ja toivon, että joskus korkeakoulustamme löytyy palikka, jossa opiskelijan mukanaolo TKI-hankkeissa tuottaa helpommin opintopisteitä.

Opot on the Road

Jotta viesti Xamk:sta menisi jatkossakin peruskouluihin, opinto-ohjaajiin kannattaa vaikuttaa. Otimme yhdessä Cursorin ja Nuori Yrittäjyys ry:n kanssa Kotkan lähialueiden opinto-ohjaajat bussiin ja kuljetimme heitä muutamissa ”trendikkäissä”, mutta varsin perinteisissä yrityksissä varmistaen, että he saavat ruokaa ja juomista. Siellä ohessa tarjosimme tietysti Xamk-infoa.

Mutta siltikin siellä koulussa, ruohonjuuritasolla tulevat parhaat kohtaamiset.

Xamk junioriliiga on hanke, joka pyrkii lisäämään Xamkin tekniikan alojen tunnettavuutta Etelä-Kymenlaakson peruskouluissa ja markkinoi teknisiä aloja tytöille varteenotettavana uravaihtoehtona. Hanketta rahoittaa Hämeen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Euroopan sosiaalirahastosta (ESR). Lisätietoja verkkosivulta juniori.xamk.fi

Kirjoittanut Paavo Kriktilä

Kirjoittaja on Xamk junioriliiga -hankkeen projektipäällikkö Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa sekä virkavapaalla oleva perusopetuksen historian ja yhteiskuntaopin lehtori.