Kuva: Xamk / Getty Images.

Räätälöity työ hyvän johtamisen periaatteena

18.11.2024

Kun työntekijän työkyky muuttuu, yrittäjällä ja yritysjohdolla on iso merkitys, miten sujuvaa työssä jatkaminen on.

Kun työssä pysymisen tuki on valittu johtamisen lähtökohdaksi, tukeen on rakennettu jo ennalta selkeät toimintakäytännöt ja koko työporukalla on osaamista räätälöidä työtä, on työssä jatkaminen turvallinen vaihtoehto myös työkyvyn kanssa kamppailevalle. Työn räätälöinti voi olla myös se taikasauva, jolla työvoimapulasta kärsivä ala saa omat työntekijät pysymään ja uudet osaajat hakeutumaan juuri heidän yritykseensä töihin.

Työn räätälöinti vaatii työkykyjohtamista ja ennakoivaa osaamista henkilöstö- ja turvallisuustyössä. Tärkeää on myös yhteistyö ja tietoisuuden lisääminen työn räätälöinnin mahdollisuuksista.

Työkykyyn investointi hyödyttää kaikkia

Työssä jatkamisen todennäköisyyttä lisää huomattavasti, kun yrityksessä on tietoa ja taitoa johtaa työkykyä, ei ainoastaan reagoida yksittäiseen inhimilliseen tarpeeseen (mikä sekin on tärkeää!). Laadukas asiakaspalvelukokemus – ja työtulokset kaiken kaikkiaan – syntyvät, kun koko henkilöstö voi hyvin.

Työkyvyn tuki on yrityksen vastuullisuutta, veto- ja pitovoimatekijä sekä turvallisuuskulttuurin kulmakivi. Yksilöille räätälöity työssä pysyminen ja jatkaminen on hyvinvoinnin lähde useilla mittareilla. Räätälöinti onnistuu, jos sekä työntekijä, työyhteisö että työnantaja ovat joustavia ja ratkaisuja etsitään ennakkoluulottomasti. Työtä voidaan aina räätälöidä työkyvyn mukaiseksi.

Ratkaisuhakuinen työkulttuuri joustavuuden perusta

Työn räätälöinti tehdään yrityksessä jo ennen yhdenkään yksilön akuuttia työkykytilannetta. Turvallisuushavainnot, tarkistuslistat ja yhteiset turvallisuusvartit vahvistavat sitoutumista työkyvyn ylläpitoon. Sairaudet, viat, vammat tai elämäntilanteet sekä niiden rajoitteet ovat hidaste, mutta eivät este sopivien työratkaisujen löytämiselle.

Kun koko työyhteisö osallistuu sekä oman että kaverin työkyvyn ylläpitoon, syntyy joustavia ratkaisuja.

Työn sujuvuutta ja turvallisuutta kumppanien kanssa

Työn sujuvuutta ja turvallisuutta sekä osaamista ja hyvinvointia lisäävät toimenpiteet ovat oleellisia. Asiantuntevat kumppanit ovat työkykyjohtamisessa tärkeää, ja auttavat päätöksentekoa.

Ennakkoluulotonta työn räätälöintiä edesauttaa esimerkiksi eläkeyhtiön tai Kelan täsmätieto taloudellisesta tuesta tai työterveyden syvätietämys alakohtaisten työkykyriskien vaikutusten vähentämisestä. Hyviin kumppanisuhteisiin kannattaa panostaa.

Räätälöity Työ -hankkeessa kasvatetaan pienten ja keskisuurten yritysten työkykyjohtamisen osaamista. Hanke on Euroopan unionin osarahoittama ja sitä rahoittaa Etelä-Savon ELY-keskus.

Lisätietoa hankkeen verkkosivuilta Räätälöity Työ – RäTy – Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu

Lue lisää aiheesta:

Työeläkelaitosten työkyvyttömyysriskin hallintatoimien vaikuttavuuteen liittyvä selvitys (Työeläkevakuuttajat Tela ry)

Työn muokkauksen toimintamalli (Työterveyslaitos)

Onnistu turvallisuudessa (Työterveyslaitos)

Kirjoittanut Jarna Savolainen

Kirjoittaja työskentelee TKI-asiantuntijana Räätälöity työ -hankkeessa Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa.
Jarna Savolainen | LinkedIn