Johtaja Mari Pantsar, Sitra. Kuva: Hugh Clack

Digiajan onnistuneet talkoot Kouvolassa

09.12.2019

”The problems are known. The solutions exist. Change is happening today, are you with us?”

Näillä juontajien saatesanoilla alkoi Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Xamkin Kouvolan kampuksella marraskuun lopussa onnistunut TEDxXamk-tapahtuma. Tapahtuman tuottaminen oli osa International Digital Business-opiskelijoiden Asiakasprojekti -opintojaksoa.

Nuorten laajasti seuraama globaali TED-konferenssi oli inspiroivana alkusysäyksenä opiskelijoiden syyskauden opintoja suunnitellessa. TEDin slogan on ”Levittämisen arvoisia ideoita” (Ideas worth spreading). TED-konferenssin puhujissa on asiantuntijoita tieteiden eri aloilta, muusikoita, ihmisoikeusaktivisteja ja poliitikkoja. Mm. Bill Gates, Bill Clinton, Bono, Al Gore, nobelisti James D. Watson, F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen ja pelisuunnittelija Karoliina Korppoo. TEDin omistaa vuonna 1996 perustettu yksityinen voittoa tavoittelematon Sapling Foundation.

Tämän maailmanlaajuisen konseptin paikalliskonsepti on TEDx-ohjelma. TED:llä ja TEDx:llä on sama päämäärä, halutaan nostaa yhteiseen keskusteluun ”ideas worth spreading.”  Kutsutut puhujat voivat vaikuttavilla esityksillään sysätä muutosprosesseja eteenpäin ja tuoda uutta tietoa yhteisöihin. TEDx-tapahtumat ovat tekijöidensä näköisiä, ja tekijät kantavat kaiken järjestelyvastuun paikallisesti. Järjestäjät tarvitsevat aluksi ilmaisen TEDx-lisenssin.

Yhteinen ponnistus

Digital International Business -opiskelijat opettajineen. Kuva: Hugh Clack

Xamkin Kouvolan liiketalouden opettajien osuus oli hakea lisenssi, luoda aikataulu ja suunnitella sisältö opiskeluun sekä ohjata ryhmiä. Opettajina toimivat Tuuli Järvinen ja Sara Czabai-Leppänen. IB-opiskelijat suunnittelivat ja toteuttivat lyhyitä opetustuokioita markkinoinnista, projektinhallinnasta, viestinnästä ja puheenpidosta, tapahtuman järjestämisestä sekä esittelivät tapahtuman teemoihin sopivaa tutkimus- ja kehittämistoimintaa Xamkissa. Myös näihin opetustuokioihin IB-opiskelijat saivat kutsuttua mielenkiintoisia skype-vieraita suomalaisista yrityksistä.

IB-opiskelijat ideoivat TEDxXamk-teemoja, joihin puhujiksi kutsuttiin neljä mielenkiintoista vaikuttajaa.  Puheet julkaistaan paikallisesti ja kansainvälisesti TEDx-sivuston kautta.

Ekologisesta kestävyydestä kilpailuetua

Filosofian tohtori Mari Pantsar luotsaa Sitran hiilineutraali kiertotalous -teemaa. Pantsar toimii dosenttina Helsingin yliopistossa ja Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa. Pantsarin pääviesti opiskelijoille oli, että ekologinen kestävyys ei ole vaihtoehto vaan lähtökohta – ja erittäin suuri kilpailukyvyn lähde. Kansainväliset IB-opiskelijat saivat ajateltavaa tulevaan työelämäänsä. Toivottavasti moni heistä tulee jatkossa työskentelemään joko Suomessa tai suomalaisten vientiyritysten asiakasyrityksissä.

Ville Virta on start-up yrittäjänä Sveitsissä toiminut IT-moniosaaja. Tällä hetkellä Sato Oy:ssä työskentelevä Virta inspiroi yleisöä kehottamalla rohkeammin kokeilemaan ideoitaan. Epäonnistumisista todella oppii eniten, oli Virran pääviesti. Move fast and brake things on hänen sloganinsa. Villen viesti ja esimerkki inspiroi ja voimaannutti opiskelijayleisöä.

Haaste kulttuuritoimijoille

Mikkeliläislähtöinen hallintotieteen tohtori Heta Heiskanen työskentelee ympäristöministeriössä ja on Suomen ilmastopaneelin pääsihteeri. Heiskanen painotti politiikan, lainsäädännön, kulttuurin ja tieteen yhteispeliä tulevaisuuden haasteiden voittamiseksi. Kulttuurin rooli tulisi olla paljon suurempi, kulttuuri avaa tien ihmisten sydämiin ja suurempaan sitoutumiseen, korosti Heiskanen. Pallo heitettiin kulttuuritoimijoille.

Vuoden 2018 vuoden puhuja Antti Merilehto on työskennellyt aiemmin Googlessa ja toimii nykyään maajohtajana Finch Finland -yrityksessä. Merilehto painotti, ettei yhdenkään yrityksen tarvitse valita onko tekoäly tai digitaalisuus merkittävässä roolissa asiakkaan palvelussa aina järjestelmistä viestintään. Se valinta on jo tehty. On valittava, kuinka tämän aikoo toiminnassaan hyödyntää ja mahdollistettava kokeilukulttuurin kautta konkreettiset askeleet. Merilehto kertoi konkreettisia esimerkkejä tekoälyn hyödyntämisestä ja työn mielekkyyden lisäämisestä.

Mari Pantsar, Ville Virta, Heta Heiskanen ja Antti Merilehto toivat suomalaisen, avoimen innovaatioyhteiskunnan parhaat piirteet kansainvälisten opiskelijoiden ja paikallisyhteisön ulottuville omalla panoksellaan. Lisää näitä talkoita!

Kirjoittanut Tuuli Järvinen

Kirjoittaja työskentelee lehtorina Kaakkois-Suomen ammattikorkeakolussa.