Vilkkaan itäisen Suomenlahden projektin tavoitteena on kehittää houkutteleva veneilyreitti Suomen ja Venäjän satamien välille. Projekti sisältää piensatamapalvelujen ja turvallisuuden kehittämisen, matkailun edistämisen ja kestävän kehityksen tutkimuksen.

30MILES laajenee itään

29.03.2020

Pari vuotta sitten toteutettu 30MILES-projekti keskittyi Viron ja Suomen rannikoilla sijaitsevien vierasvenesatamien kehittämiseen. Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun rooli projektissa oli turvallisuuspainotteinen. Uusi projekti – 30MILES RusFin – siirtää kehitystyötämme itään, Venäjän rannikolle.

30MILES-nimi syntyi muutama vuosi sitten ajatuksesta, että tavallisen huviveneilijän ihanteellinen päivämatka on enintään noin 30 merimailia. Mitä enemmän matkan varrelta löytyy tällä etäisyydellä toisistaan olevia pienvenesatamia sitä houkuttelevampi reitti on.

Edellinen 30MILES-projekti onnistui tavoitteissaan lisätä kahdentoista sataman (kuusi Suomen ja kuusi Viron puolella) houkuttelevuutta. Luodut apukeinot kuten lähestymisvideot ja turvalliset reitit ovat helpottaneet monen veneilijän reittisuunnitelmia.

Vilkkaan itäisen Suomenlahden projektin tavoitteena on kehittää houkutteleva veneilyreitti Suomen ja Venäjän satamien välille. Projekti sisältää piensatamapalvelujen ja turvallisuuden kehittämisen, matkailun edistämisen ja kestävän kehityksen tutkimuksen.

Xamkin rooli tässäkin projektissa on turvallisuuspainotteinen. Luvassa on osallistuvien pienten satamien turvallisuustarkastukset, turvallisuushenkilöstön kouluttaminen sekä lähestymisvideoiden ja suositeltujen reittien luominen.

Tieto ohjaa uusille alueille

Lähestymisvideot helpottavat reittisuunnittelua näyttämällä kunkin sataman lähestymisen sekä videolla että kartalla samanaikaisesti. Kuva: Harri Sane

Itään suuntauvan venematkailun suurimmat haasteet lienevät tiedon ja kokemuksen puute. Ei uskalleta tehdä ”hyppyä tuntemattomaan”, vaan pysytään mieluummin turvallisiksi koetuilla kotivesillä. Kehittämällä näitä osa-alueita projekti parantaa tavallisen veneilijän mahdollisuuksia löytää uusia alueita lomanviettoonsa.

Lähestymisvideot helpottavat reittisuunnittelua näyttämällä kunkin sataman lähestymisen sekä videolla että kartalla samanaikaisesti. Esimerkkinä yksi edellisessä projektissa tehty vastaava video, jossa lähestytään Loviisan Laivasillan satamaa https://www.youtube.com/watch?v=tQAWzaszksM&list=PLXswRRyb1mzrsaR_bgex2uZkN48RKxjd0&index=7

Kaikki edellisessä projektissa toteutetut videot löytyvät osoitteesta www.30miles.info

Projekti alkaa maaliskuussa ja sen kesto on 30 kuukautta. Lead Partnerina toimii Russian Presidential Academy of National Economy and Public Administration ja partnereina Saint-Petersburg Regional Public Organization Sports Сlub, Cursor Oy ja Xamk.

Pienvenesatamien kehittämiseen liittyy toinenkin alkava projekti Xamkissa, nimittäin CBSmallPorts-hanke, jossa kehitetään Central Baltic -alueen piensatamien energiatehokkuutta, palvelutasoa ja ympäristöystävällisyyttä.

Kirjoittanut Harri Sane

Kirjoittaja työskentelee hankkeen projektipäällikkönä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa.